Risicoherkenning

Je hebt drie soorten bestuurders: betuurders die ongevallen veroorzaken, bestuurders die betrokken raken bij ongevallen en bestuurders die ongevallen proberen te vermijden. We proberen je duideljik te maken hoe je bij deze laatste categorie terecht kan komen. 'Ervaring is die geweldige eigenschap die je in staat stelt een fout te herkennen als je ze opnieuw maakt', zei Franklin Jones ooit. Ervaring is inderdaad één zaak, maar je kan jezelf ook trainen. Bijvoorbeeld door risico's te herkennen.


Observeren

Terwijl we rijden komt een karrenvracht informatie op ons af. Je hebt uiteraard de verkeersborden, de verkeerslichten en de wegmarkeringen. Maar je moet ook observeren hoe de andere weggebruikers zich gedragen. Is de bestuurder op het parallelle rijvak de krant aan het lezen? Is hij in een discussie verwikkeld met zijn pasagier? Zwalpen de fietsers even verderop over het fietspad? Zal die oude man met wandelstok aan de overkant van de straat geraken, voor het voetgangerslicht terug op rood springt? Heeft de mama in de schoolomgeving handen genoeg om haar drie kinderen onder controle te houden? Niet evident.

Je hebt inderdaad maar één paar ogen. Gelukkig helpen jouw spiegel je al een eind in de goede richting, maar er zjin nog hulpmiddeltjes, zoals de weerspiegelingen van objecten in de ramen van winkels of kantoorgebouwen, of hagen waar je doorheen kan kijken.

De positie van verlichtingspalen kan zeer handig zijn in het verkeer. Deze geven perfect de richting en de scherpte van de bocht die je nadert aan of verraden een zijweg die je in het donker misschien niet had gezien.


Interpreteren

Als goede bestuurder moet je voldoende alert zijn om op deze potentiële risicosituaties te anticiperen. Het is heel belangrijk om alle informatie te filteren. Want uiteraard zijn er naast de relevante prikkels ook veel andere zaken die je zal opmerken: de lieve labrador die het ijsje van zijn baasje oplikt, de knappe kortgerokte blondine of het ontblote bovenlijf van de wegenwerker. Negeren die handel! Tenzij de labrador niet aan de leiband vastzit, de blondine net aanstalten maakt om te vertrekken op haar scooter of de wegenwerker een roekeloze beweging maakt met een metalen staaf die hij onder zijn bovenarm klemt. Je merkt dat dit geen makkelijke opdracht is.


Reageren

Het is wel belangrijk om steeds snel en efficiënt te kunnen reageren. Zorg dat je tijdig kan uitwijken wanneer de fietser van het fietspad wordt geduwd door zijn plagende makker of wanneer een kindje zich losrukt van de hand van zijn mama of papa. Creëer voldoende afstand voor jezelf om goed te kunnen observeren, beperk je snelheid zodat je alles tijdig kan interpreteren en geef jezelf voldoende ruimte om vlot te kunnen reageren.


Wist je dat er in ons land jaarlijks meer dan 11 miljoen dieren sterven door het verkeer? Er zijn twee zeer gevoelige periodes. Februari/ maart, wanneer padden massaal naar hun voortplantingspoelen trekken en augustus/september wanneer jonge vossen, eekhoorns en wezels door hun ouders worden verjaagd en op zoek moeten naar een nieuw leefgebied.
11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven