top of page

De Vier Seizoenen

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

De 'vier seizoenen' van Vivaldi op de achtergrond kunnen voor een rustige gemoedstoestand zorgen terwijl je aan het rijden bent. De vier seizoenen in ons land brengen echter ook wisselende rijomstanigheden met zich mee, waar je als weggebruiker maar beter op voorbereid bent.


Regen

Het risico op ongevallen wordt groter bij regenweer. Je merkt dit helaas zelden of niet wanneer je tijdens een plensbui onderweg bent. Heel wat bestuurders beseffen nog steeds niet dat het veel langer duurt vooraleer je voertuig tot stilstand komt bij een noodstop op een nat wegdek. Daarboven wordt ook het zicht belemmerd door opspattend water. Je houdt dan ook best extra afstand om te kunnen anticiperen op een eventuele noodsituatie. Bij hevig regenweer ben je ook verplicht om de achtermistlichten te gebruiken.


Mist

Mist is een weerfenomeen waarbij heel wat ernstige verkeersongevallen gebeuren. Ongevallen die gebeuren wanneer de zichtbaarheid kleiner is dan 100 m, zijn bijna dubbel zo ernstig als in normale omstandigheden. Bij hardnekkige mist ben je het referentiepunt kwijt waarop je je normaal gezien kan baseren. Het wegdek is meestal ook nat, waardoor de stopafstand groter wordt. Snelheid matigen is dus de enige juiste reflex. Hou er ook rekening mee dat je de achterlichten van je voorganger niet scherp kan waarnemen. Je hebt het (valse) gevoel dat hij verderaf is dan in werkelijkheid het geval is Heel wat bestuurders nemen het voertuig voor hen als referentiepunt, wat dan op zijn beurt weer een aanzuigeffect creëert. Hierdoor stijgt de snelheid van de verkeersstroom. We gaan dus met z'n allen (onbewust) wat sneller rijden in zeer gevaarlijke omstandigheden. Iedereen verhoogt immers een klein beetje de snelheid, om toch maar het voertuig voor zich te kunnen volgen.


Wind

Rukwinden kunnen zeer verraderlijk zijn, vooral voor motorrijders. Ze hebben een grote impact op het evenwicht, en door hun onvoorspelbaarheid moet je er zeer bewust mee omgaan. Als motorrijder merk je dat het zeer moeilijk is om bij rukwinden in een rechte lijn te rijden. Het is voortdurend zoeken naar een nieuw evenwicht in een nieuwe balans bij sterke en wisselende zijwind. Zorg dat je ontspannen, maar wel extra aandachtig blijft rijden. Hou voldoende afstand van alle verkeer dat zich naast je bevindt. Zo heb je meer 'ruimte' wanneer een windstoot je uit de rijlijn blaast. Je zal merken dat het haast onmogelijk is om je optimaal voor te bereiden op wisselende windstoten. Je kan er wel rekening mee houden bij het naderen van open ruimtes, nadat je uit een bebouwe zone komt, of bij het passeren van vrachtwagens. Grote volumes zetten je even uit de wind, maar eens je ze voorbij bent, beukt de zijwind des te harder op jou in. Probeer hierop zoveel mogelijk te anticiperen.


Zon

Laat je niet verrassen door de zon. Een zonnebril is niet alleen zinvol tijdens de zomermaanden. In de winter kan je immers veel last hebben van laagstaande zon. Ook wanneer de zon terug begint te schijnen na een hevige regenbui, kan een zonnebril jou helpen tegen de weerspiegeling van de zon op de natte ondergrond.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

manoeuvres!

bottom of page