top of page

Remmen!!

Heel wat ongevallen zijn banale kop-staartaanrijdingen, helaas soms met verstrekkende gevolgen. Eén seconde onoplettendheid kan voldoende zijn. Even afgeleid. Je remt te laat. Boem Patat! Met wat geluk kan je zelf nog de verzekeraar of de ziekenwagen bellen. In het slechtste geval moeten anderen dat voor jou doen.


Reactieafstand

Stel: Je ziet plots een ongeval voor je. Hoe snel reageer je? Laten we ervan uitgaan dat je zeer alert bent, dan bedraagt de reactietijd ongeveer één seconde. De reactietijd is sterk afhankelijk van de toestand van de bestuurder. Vermoeidheid, alcoholgeruik, afleiding, het zijn allemaal factoren die jouw concentratie en alertheid beïnvloeden. De reactieafstand is dus de afgelegde afstand tussen het opmerken van het gevaar en het beginnen met remmen.


Remafstand

De remafstand is de afgelegde afstand tussen het moment dat de bestuurder remt en het moment dat het voertuig tot stilstand komt.


Stopafstand

Eigenlijk is het vrij simpel. De stopafstand is de som van de reactieafstand en de remafstand. Je legt dus een bepaalde afstand af voor je begint te remmen en je legt een bepaalde afstand af tijdens het remmen. De stopafstand is bovendien afhankelijk van de beginsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe groter de afgelegde afstand. Ook andere factoren spelen een rol zoals het wegdek of de staat van remmen, banden en schokdempers.


Tip: Wat is nu een veilige volgafstand? Je kan dit makkelijk berekenen door de snelheid waarmee je rijdt, te delen door 2. Rij je 100 km/u, dan moet je minstens 50m afstand tussen laten. Omdat niet alleen mannen het moeilijk hebben met het inschatten van lengtes, is een ander hulpmiddeltje misschien efficiënter: de 'tweesecondenregel'. Zoek een vast punt en begin met tellen van zodra je voorganger er voorbij rijdt: "eenentwintig, tweeëntwintig". Ben je dit punt nog niet gepasseerd als je 'uitgeteld' bent, dan heb je een veilige volgafstand. Is dit niet het geval? Vertraag! Bij regenweer is de stopafstand een stuk langer. Tel daarom op een nat wegdek maar door tot "drieëntwintig"!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

manoeuvres!

bottom of page