top of page

Niet te snel!


Gevolgen

  • Je hebt minder tijd om te reageren op een onverwachte wending.

  • De reactie -, rem - en stopafstand worden langer.

  • Snelheid bepaalt ook de ernst van een ongeval. hoe sneller je rijd, hoe zwaarder de gevolgen.

Hoe sneller je rijdt, hoe nauwer je gezichtsveld. als je sneller rijdt, ga je strakker voor je uit kijken en wordt je perifeer zicht minder scherp. Er onstaat een tunnelzicht.

Ter vergelijking: een voetganger heeft een gezichtsveld van 180°. Als je 120 km/u rijdt, versmalt het gezichtsveld tot 30°! Begrijp je nu waarom de reclameborden langs snelwegen zo groot zijn?


Noodstop met de auto


Als het erop aankomt om snel stil te staan, dan moet je bruusk reageren. Correctie: dan zal jou lichaam automatisch bruusk reageren. In een niet zo ver verleden gebeurden net hierdoor heel veel ongevallen. Bestuurders reageerden wel alert, drukten het rempedaal hard in, maar slaagden er toch niet in om een aanrijding te vermijden. Waarom niet? Omdat ze door zo hard te remmen hun wielen blokkeerrden. Met geblokkeerde wielen kan je niet sturen. Het voertuig vertraagt weliswaar, maar veel te traag om een botsing te voorkomen.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Garage in- en uitrijden

Leerdoel Je kunt je auto achteruit in een garage of parkeerruimte rijden: de juiste kijktechniek tijdens dit manoeuvre toepassen een referentiepunt bepalen voor het moment van insturen op het juiste m

manoeuvres!

Wat wordt hiermee bedoeld? een bestuurder moet ook voorrang verlenen wanneer hij een manoeuvre uitvoert. Met manoeuvres wordt bedoeld: van rijstrook veranderen; een rijbaan oversteken; een parkeerplaa

bottom of page