top of page

Veilige rijstijl

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

Veilig rijden betekent niet dat je langzaam of ‘saai’ moet rijden. Integendeel, langzamer rijden dan het overige verkeer kan juist gevaarlijk zijn. Wat is veilig rijden dan wel? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet.


Tip 1: om veilig te rijden hoef je niet langzaam te rijden.

Een open deur, maar o zo belangrijk. Pas je snelheid aan op je medeweggebruikers. Zolang je je aan de maximum aangegeven snelheid houdt en let op de snelheid van het overige verkeer, ben je op de veilige weg. Het is wel verstandig iets langzamer te gaan rijden als je een onveilige situatie verwacht (bijvoorbeeld als de school net uit is bij een oversteekplaats, zie ook tip 3). Lees meer over snelheid.


Tip 2: blijf ook op die bekende weg geconcentreerd met het verkeer bezig.

Het is verleidelijk: op de automatische piloot rijden omdat je deze weg al honderd keer hebt genomen. Het gevaar schuilt hem in het bekende: ook op voor jou bekende plekken en wegen is concentratie op de weg van groot belang. Die ene bocht kan bij flinke regen ineens glad zijn waardoor je iets langzamer moet rijden dan je gewend bent.


Tip 3: zorg voor veilig verkeer voor jezelf én andere weggebruikers.

Anticiperen op onveilige situaties is een belangrijke vaardigheid voor een veilige rijstijl. Het is daarom goed je altijd bewust te zijn van potentieel gevaar en een plan te hebben voor ‘wat als’. Voorkom dat je plotseling hard moet remmen.


Tip 4: wees zelfverzekerd in het verkeer.

In het verkeer neem je steeds allerlei beslissingen. Het is de kunst om niet te gaan twijfelen. Door bijvoorbeeld rustig op te trekken bij het stoplicht creëer je overzicht voor jezelf en kun je beter reageren op handelingen van medeweggebruikers. Laat je vooral niet aan het twijfelen brengen door medeweggebruikers die aan het bumperkleven zijn of een wedstrijdje 'wie het snelst weg is als het licht op groen springt' willen doen. Dat negeren is zelfverzekerd én veilig rijden. Maar ook: laat eens iemand voor gaan en claxoneer niet gelijk als je een medeweggebruiker op een foutje betrapt.


Tip 5: herken onveilige afleiding tijdens het rijden.

Alles wat niet met autorijden te maken heeft, is eigenlijk een afleiding. Autorijden is pure concentratie. Zelfs het switchen van radiostation of een slokje koffie is afleiding. Voorkom voor vertrek daarom mogelijke afleiding: stel je navigatie van te voren in en stop je telefoon weg. Dat voorkomt de verleiding om toch snel een appje te sturen.






21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Garage in- en uitrijden

Leerdoel Je kunt je auto achteruit in een garage of parkeerruimte rijden: de juiste kijktechniek tijdens dit manoeuvre toepassen een referentiepunt bepalen voor het moment van insturen op het juiste m

manoeuvres!

Wat wordt hiermee bedoeld? een bestuurder moet ook voorrang verlenen wanneer hij een manoeuvre uitvoert. Met manoeuvres wordt bedoeld: van rijstrook veranderen; een rijbaan oversteken; een parkeerplaa

bottom of page