top of page

Ecorijden

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

Van defensief rijden naar ecorijden. Een grote stap? Toch niet. Wie defensief rijdt - en dus minder moet afremmen en versnellen - verbruikt aanzienlijk minder brandstof. Bumperkleven is dus niet alleen nefast voor de veililgheid, maar ook voor het milieu en je portemonnee.


5 Brandstofvreters


-Een gebrekkig onderhoud weegt op het verbruik van je motor. Denk aan een vuile luchtfilter of slechte afstelling van de ontsteking.

-Een te lage bandenspanning zorgt voor meer weerstand en dus meer verbruik.

-Ook de aerodynamica heeft een impact op het brandstofverbruik. Open ramen, skiboxen, bagagedragers,...ze erhogen de weerstand en het verbruik.

-Een koude motor verbruikt veel. Vermijd dus korte ritten en neem hiervoor wat meer de fiets.

-Wist je dat het verbruik in de stad en op drukke wegen dubbel zo hoog ligt als op de snelweg? Logisch, als je met contante snelheid kunt rijden, verbruik je veel minder.


Goed om te weten

Tussen 70 en 90 km/u verbruiken de meeste motoren het minst, tenminste als je dan in een hoge versnelling rijdt. Als je op de autosnelweg je snelheid verlaagt van 120 naar 100 km/u, dan bespaar je tot 10 à 15% brandstof.


Tips Ecorijden

1 Let op de ecoscore bij de aankoop van een voertuig.

2 Vertrek op tijd! Haast en spoed is de kortste weg richting benzinepomp (of richting ziekenhuis).

3 Rij gelijkmatig, pas je snelheid aan aan de verkeersstroom en hou voldoende afstand. Hierdoor zal je minder moeten afremmen en acelereren.

4 Schakel tijdig. Jaag je motor niet hoog in toeren. Dit is nergens goed voor.

5 Anticipeer op de verkeersstroom: kijk voldoende ver vooruit. Het heeft geen zin om nog extra gas te geven als je ziet dat het verkeerslicht in de verte reeds op oranje springt.

6 Wanneer je snelheid moet minderen, laat je voertuig 'uitrollen' d.w.z. gaspedaal loslaten maar wel je voertuig in zijn versnelling laten staan, dus niet in neutraal!

7 Gooi al het overbodige gewicht van je voertuig. Skiboxen, bagagedragers, ze verhogen het verbruik aanzienlijik!

8 Controleer zeer regelmatig de bandenspanning. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand en dus ook het verbruik!

9 Meten is weten! Controleer regelmatig je brandstofverbruik.

10 Voor korte afstanden: laat je voertuig op stal staan. Fietsen of wandelen is zeer gezond ;)


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

manoeuvres!

bottom of page