Defensief rijden = Kijken

Defensief rijden is vooral een kwestie van kijken: kijken naar je eigen voertuig, naar je omgeving, naar de weersomstandigheden, naar de andere weggebruikers. En vooral: kritisch kijken naar jezelf. Tijdens het rijden zijn jouw ogen je meest nuttige organen.


Verwacht het onverwachte

Wie goed kijkt, kan alert reeageren. Denk aan een rukwind die de fietser voor je op de rijweg blaast. Of een groep voetballertjes die plots de bal op de weg shotten...

Defensief rijden is anticiperen. Simpel gezegd: ervoor zorgen dat jij of de andere weggebruikers niet in situasties terechtkomen die voor gevaar zorgen.

Een gebrekkige kennis van het verkeersregelement, een verkeerde inschattig, alcohol. Menselijke fouten liggen aan de basis van de meeste verkeersongevallen.

'Kijk' jezelf dus een weg door het verkeer.


Kijk breed en ver vooruit

Om te kunnen anticiperen op situaties is het belangrijk om zowel breed als ver vooruit te kijken. Niet dagdromen, maar zoveel mogelijk waarnemen. Kijk zo breed dat je van de Kust tot de Ardennen ziet en ver genoeg om te weten waar de Wereldbeker voetbal in 2034 zal worden gespeeld. En wie de trofee zal winnen. Defensief rijden is een kwestie van een juiste kijktechniek. Met een goed zicht op de verkeerssituatie verlaag je de kansen op een ongeval aanzienlijk.


Goed om te weten

ABS, ESP, ACC,... Allemaal zeer nuttige veiligheidssystemen, maar we vergeten vaak dat we met het belangrijkste systeem geboren worden: oog (het; o; meervoud: ogen)


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven