top of page

Afleiding!

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022


Een filmpje kijken op youtube terwijl je aan het stuur zit? Snel even Instagram checken? Een WhatsAppje sturen sturen naar de vrienden? Rijden met een smartphone in de hand verhoogt je risico op een ongeval enorm.


Smartphone

Kan je het toch niet laten? Doe jezelf een plezier. Leg je smartphone op een veilige afstand: in je handschoenkastje of in de koffer. Moet je per se bellen? Doe het dan handsfree, maar hou het kort. Zelfs handsfree bellen verhoogt het risico op een ongeval nog altijd. Met je smartphone `spelen` is niet alleen in de auto onveilig. Een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat bij een op de vijf fietsongevallen het gebruik of misbruik van de telefoon aan de basis van het ongeval lag.


GPS

Een GPS is een handig middel om jou naar je bestemming te loodsen en om je reistijd in te schatten. Stel de GPS wel steeds in voor je vertrekt, nooit tijdens het rijden. De smartphone en de GPS zijn helaas niet de enige zaken die voor afleiding kunnen zorgen. Een broodje eten, even een slokje water nemen, even kijken of de haren nog goed zitten of wat lippenstift aanbrengen. Het lijkt allemaal zeer onschuldig, maar dat is het helaas niet. Elke seconde onoplettendheid kan die seconde teveel zijn.


Goed om te weten

Je mag enkel bellen achter het stuur (met je toestel in de hand) als je geparkeerd staat. Als je belt terwijl je stilstaat in de file, of voor het rode licht, dan kan je toch een boete krijgen.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Garage in- en uitrijden

Leerdoel Je kunt je auto achteruit in een garage of parkeerruimte rijden: de juiste kijktechniek tijdens dit manoeuvre toepassen een referentiepunt bepalen voor het moment van insturen op het juiste m

manoeuvres!

Wat wordt hiermee bedoeld? een bestuurder moet ook voorrang verlenen wanneer hij een manoeuvre uitvoert. Met manoeuvres wordt bedoeld: van rijstrook veranderen; een rijbaan oversteken; een parkeerplaa

Comments


bottom of page